Environmental and CSR policies CARINE DOO Tokom većeg dijela istorije čovjek se morao boriti protiv prirode da bi preživijeo; u ovom vijeku počinje da shvata da ga mora zaštititi da bi preživeo.

Jacques-Yves Cousteau

Ime

Porodična kompanija “Carine” D.O.O. osnovana je 21. aprila 1991. godine. Čedomir Popović, osnivač kompanije, dao je ime Carine po katunu izuzetne ljepote, gdje je naša porodica započela poljoprivrednu djelatnost. Ovo je bio njegov način da oda počast mjestu naših početaka, mjestu gdje je veza čovjeka sa prirodom najjača.

Istorijat

Poljoprivreda je bila tradicionalna aktivnost tokom porodične istorije. Uzgoj naše farme od 500 ovaca i 20 krava, priznanje Čedomira Popovića kao najboljeg mladog poljoprivrednog proizvođača u Crnoj Gori 1979. godine, pružilo je odličnu osnovu za slijedeći korak u razvoju naše kompanije – maloprodaju.

„Maloprodaja i veleprodaja pomogli su nam da dođemo do jednog od najpoznatijih lanaca supermarketa u Podgorici, ali kupovina farmi ovaca, svinja i kokošaka, kao i prerada hrane „zatvorili su krug“.

Maloprodaja i veleprodaja pomogli su nam da postanemo jedan od najpoznatijih lanaca supermarketa u Podgorici, ali kupovina farmi ovaca, svinja i kokošaka, kao i prerada hrane doprijnijeli su „zatvaranju kruga“. Velika ulaganja u pomenute farme, a sve u skladu sa strogim EU standardima, učinila su naše proizvode najkvalitetnijim i prepoznatljivijim, kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu.

Godine 2005., zajedno sa otvaranjem našeg petog supermarketa, otvorili smo prvi multi-kitchen restoran sa 5 * – Carine Centar; kapacitet od 700 mjesta u kojem se moglo uživati u nacionalnoj, italijanskoj i francuskoj kuhinji, domaćim kolačima i sladoledima, kao i koktel baru i restoranskim terasama s pogledom na glavni gradski trg. Ugostiteljstvo je dodato našem portfoliu aktivnosti.

Iako je hotel Delfin kupljen 2000. godine i renoviran sa 2 * na 3 *, turizam nije bio u našem fokusu sve do 2013.godine. Izgradnja male zgrade sa 33 stana u Podgorici, prodaja svih farmi, osim farme ovaca i izdavanje supermarketa u zakup, predstavljaju prekretnicu i turizam tada postaje naša primarna djelatnost.

Od 2013. do 2019. godine izgradili smo 714 soba u 3 hotela u regiji Herceg Novi: CH Delfin 4 *, CH Park 4 * i CH Kumbor 5 *. Ove godine otvorićemo mali gradski hotel sa 33 sobe u Podgorici.

Politike održivosti

Tokom svog razvoja uvijek smo bili posvećeni primijeni novih, ekološki prihvatljivih, visoko efikasnih materijala. Shvatili smo da će veći početni troškovi ulaganja donijeti dugoročnu korist kompaniji.

 Shvatili smo da će veći početni troškovi ulaganja doprinose dugorčnoj isplativosti .

Obnovljivi izvori energije i energetski efikasni materijali uvijek su bili imperativ, kada je riječ o građevinarstvu u kompaniji “Carine” D.O.O., dok poslovanje u sektoru ugostiteljstva neprestano poboljšavamo. Neki od primjera su uklanjanje plastike za jednokratnu upotrebu i upotreba ekoloških proizvoda za čišćenje, korišćenje lokalno uzgajane hrane, očuvanje vode i električne energije putem pametnih sistema.

Obnovljiva energija i efikasno korišćenje

Obnovljivi izvori energije i energetski efikasni materijali uvijek su bili imperativ kada je reč o građevinarstvu u Carine DOO, dok se poslovanje našeg ugostiteljstva neprestano poboljšava uklanjanjem plastike za jednokratnu upotrebu, upotrebom ekoloških proizvoda za čišćenje, lokalno uzgajane hrane, očuvanje vode i električne energije putem pametnih sistema.


Ali bilo koji od tih ciljeva bilo bi nemoguće postići bez naših zaposlenih, zato neprestano ulažemo u njihovo znanje i nemamo toleranciju prema bilo kojoj vrsti diskriminacije ili dečijeg rada.

Obnovljiva energija i efikasno korišćenje

Obnovljivi izvori energije i energetski efikasni materijali uvijek su bili imperativ kada je reč o građevinarstvu u Carine DOO, dok se poslovanje našeg ugostiteljstva neprestano poboljšava uklanjanjem plastike za jednokratnu upotrebu, upotrebom ekoloških proizvoda za čišćenje, lokalno uzgajane hrane, očuvanje vode i električne energije putem pametnih sistema.

► Od velike rekonstrukcije Hotela Delfin počeli smo da zamijenjujemo tradicionalne izvore energije obnovljivim, morem i suncem. Istovremeno, započeli smo primijenu materijala sa visokom energetskom efikasnošću u svim fazama gradnje, poput fasada, prozora itd.
► Svi naši hoteli imaju ugrađene VIESSMANN solarne panele za pripremu kako voda koristi sunčevu energiju.
► Naši sistemi grijanja i hlađenja koriste morsku energiju za podešavanje temperature vode u sistemu; ne troši se energija – tokom sezone hlađenja topla voda iz sistema koristi se za grijanje bazena.
► Staklene površine naših hotela su Saint-Gobain i imaju najveći faktor efikasnosti.
► Pametni sistemi u našem hotelu osiguravaju da se struja isključi čim gost napusti sobu; kada se otvori prozor, klima se zaustavlja.
► Rasvjeta u svim našim hotelima je LED; takođe imamo senzore pokreta kako bismo spriječili nepotrebno korišćenje električne energije.
► Voda se čuva kroz hotelsku politiku da se peškiri i posteljina mijenjaju samo na zahtjev klijenta; naše mašine za pranje Winterhalter koriste minimalnu količinu vode po pranju, kao i hemikalije Eco Label.
► Pametan sistem za navodnjavanje sprečava prekomijerno korišćenje vode u našim vrtovima.
► Sve naše fasade su ventilisane i pružaju najviši stepen izolacije u našim objektima. Sva ova poboljšanja, zajedno sa našim zaposlenima i klijentima, pomažu nam da smanjimo emisiju ugljenika u našim hotelima i uticaj na Zemlju. Neprestano pokušavamo da poboljšamo i koristimo najbolje materijale koji su na tržištu.

Sva ova poboljšanja, zajedno s našim kolegama i klijentima, pomažu smanjenje emisije ugljen dioksida u našim hotelima i uticaj na planetu Zemlju. Neprestano se pokušavamo poboljšati, i koristiti najbolje materijale koji su na tržištu.

Održivi razvoj

Održivost je uvek bila važna u našoj porodici. Od naših skromnih početaka naučili smo da štitimo Prirodu jer nam je pružala život. Odnos prema prirodi na održiv način uvijek donosi velike nagrade u budućnosti, a važan je i taj osećaj ispunjenosti da činimo nešto dobro za buduće generacije.

► Od 2020. u svim našim hotelima ne koristimo jednokratnu plastiku.
► Baštovanstvo je naš zaštitni znak; u svim našim projektima posebna pažnja posvećena je pejzažnij arhitekture i sadnji.
► Vodene fontane nalaze se u svim hodnicima u našim objektima, kako bi se sprečila upotreba jednokratnih plastičnih boca.
► Sve hemikalije koje koristimo za čišćenje, bazene i ostalo su sa ekološkim znakom.
► U zatvorenim objektima je zabranjeno pušenje
► Pored BIO proizvodnje na našoj farmi ovaca, uvijek pokušavamo da kupujemo od lokalnih dobavljača i da ojačamo domaće kompanije.
► Korišćeno biljno ulje daje se lokalnim proizvođačima biogoriva.
► Tokom showcookinga kuhinjski gubitak hrane smanjujemo na minimum.
► Sporazum sa opštinom u vezi sa sakupljanjem otpada.

Ciljevi

Naši ciljevi su unapređenje upravljanja otpadom, a od ove godine posebnu pažnju posvetićemo odvajanju otpada. Takođe, razmatramo kompostiranje i udruživanje sa lokalnom pejzažnom kompanijom.

Povezivanje i partnerstvo sa lokalnim dobavljačima uvek je bio naš prioritetni spisak i trudimo se da uvijek unapređujemo ta partnerstva.

Kroz našu dolaznu agenciju Carine DMC promovišemo posjete našim nacionalnim parkovima, divljim ljepotama Crne Gore. Takođe nudimo pješačke ture, biciklističke ture i krstarenja brodom i pomažemo ljudima da se ponovo povežu sa prirodom.

Korporativna i društvena odgovornost

Carine DOO su osnovane 1991. godine i od tada su lokalno i međunarodno prepoznate kao kompanija sa jakim moralnim principima. Poznati smo po transparentnosti, ispravnosti i ispunjavanju obaveza prema dogovoru. Trudimo se da njegujemo zdravo radno okruženje, obraćajući uvek posebnu pažnju na potrebe naših zaposlenih. Većina naših kolega sa nama je više od 10 godina, što nas čini veoma ponosnim.

► U našoj kompaniji ne tolerišemo bilo koji oblik diskriminacije.
► Carine DOO posluje u skladu sa zakonskim i fiskalnim obavezama.
► Poštujemo politike UN-a u vezi sa dečijim radom.
► Naši dobavljači se podstiču i verifikuju da li imaju iste politike.
► Promovišemo rodnu ravnopravnost – 60% našeg rukovodećeg tima čine naše nevjerovatne dame.
► Vraćanje društvu je uvek bilo sastavni deo naše kompanije; uvek smo spremni da učestvujemo u lokalnoj infrastrukturi i drugim projektima, kako bismo poboljšali životni standard naših susjeda.
► Carine DOO ima poseban fond za pomoć ljudima u nevolji; međutim, ne objavljujemo svoje akcije takve vrste.

“U svim stvarima u Prirodi postoji nešto čudesno.”
Aristotel

U 2021. Godini proslavićemo 30 godina naše kompanije. Između ostalih akcija, poklonićemo statuu našeg pretka Marka Miljanova Popovića, poznatog crnogorskog vojvode i pisca, opštini Herceg Novi, zajedno sa skulpturom grada Meduna, mjesto rođenja Marka Miljanova. Odaćemo počast svojoj istoriji i svojim korijenima i istovremeno stvoriti atrakciju za grad. Naš poznati predak je proživio svoje posljednje godine i umro u Herceg Novom.