25. 04. 2024.

Ako želite odličnu hranu i gastronomski doživljaj, Crna Gora je pravo mjesto za vas!

Crna Gora nije samo ispunjena zadivljujućim pejzažima i bogatoj istoriji - njeni kulinarski dragulji jednako su impresivni kao i njene prirodne ljepote. Ako ste ljubitelj hrane, očekuje vas istraživanje lokalne kuhinje i ukusa koji oblikuju karakter ovog prelijepog mediteranskog dragulja. Evo nekih gastronomskih zadovoljstava koja čine Crnu Goru destinacijom koju morate posjetiti ako volite hranu, uživajte u čitanju i slikama! 

 

Njeguški pršut

Započnite svoje kulinarsko putovanje posjetom šarmantnom selu Njeguši, gdje se lokalno stanovništvo i turisti svakodnevno okupljaju kako bi uživali u poznatom Njeguškom pršutu. Napravljen u polju na 800 metara nadmorske visine u blizini planine Lovćen, ovaj pršut se soli tri sedmice, zatim se suši tri sedmice prije nego što prođe kroz četvoromjesečni proces dimljenja. Krajnji rezultat je delikatesa vrijedna svakog trenutka iščekivanja, obično poslužena u tankim kriškama uz različite vrste lokalnih sireva.

 

Burek

Zamijenite svoje uobičajene opcije doručka ukusnim tradicionalnim crnogorskim burekom. Ovo pečeno lisnato tijesto, dostupno u slanim i slatkim varijantama, je osnova crnogorske kuhinje. Bilo da je punjen mesom, sirom ili povrćem, svaki zalogaj bureka je divna kombinacija ukusa i tekstura koja će učinjeti da želite još.

 

Njeguški steak

Uživajte u kulinarskom remek-djelu uz crnogorski Njeguški stek, jelom koje je kreirao privarni kuvar bivšeg jugoslovenskog predsjednika Tita, Milovan Stojanović. Napravljen od teleće ili svinjske šnicle, ovaj stek je punjen Njeguškim pršutom i sirom, zatim prekriven raskošnim slojem kajmaka, kremastog mliječnog proizvoda porijeklom iz Crne Gore. To je jelo koje utjelovljuje bogate ukuse i gostoljubivost Crne Gore.

 

Kačamak

Doživite ukus crnogorskih planinskih regija sa kačamakom, hranljivom kašom napravljenom od kukuruznog brašna, krompira i kajmaka. Ovo toplo i drago jelo je omiljeno među lokalnim stanovništvom zbog svoje jednostavnosti i hranjivih svojstava, često uživano sa kapi kiselog mlijeka ili jogurta preko.

 

Ćevapi

Za brz i zadovoljavajući obrok, probajte crnogorsku verziju brze hrane - ćevape. Ove male, kobasice, napravljene od mljevenog mesa, savršeno su pečene i poslužene sa svježom salatom od paradajza i krastavca ili umotane u toplu pogaču. To je ukusno, jednostavno, ali nevjerovatno zadovoljavajuće jelo koje pruža ukuse tradicionalne crnogorske kuhinje.

 

Palačinke

Završite svoje kulinarsko putovanje sa ukusom slatke strane Crne Gore sa palačinkama, i to tradicionalnim palačinkama punjenim domaćim džemom ili Eurokremom, smjesom od lješnjaka, kakaa i mlijeka. Bez obzira da li su slatke ili slane, palačinke su divan dezert koji savršeno oslikava toplinu i gostoprimstvo crnogorske kuhinje.

 

Popara